Zaczerpnięte z serwisu Winiary Szaszłyki z sera (4 porcje)Jarzynka, (do smaku)
pieczarki, 8 małych
ser żółty, 250 g
szynka, 8 plastrów (250 g)
papryka czerwona, 1/2
oliwa do posmarowania szpadek
Pieczarki oprószyć delikatnie Jarzynką. Ser pokroić w grubą kostkę (8 szt.), każdy kawałek sera zawinąć w plaster szynki. Paprykę również pokroić na 8 kawałków. Na posmarowane szpadki nadziewać kolejno: ser, pieczarkę i paprykę. Piec na rozgrzanym ruszcie 8-10 minut. Podawać z sosem jogurtowym lub majonezowym.
Czas przygotowania: 15 minut.
Czas pieczenia 8-10 minut.
Wartość energetyczna: 1 porcja ok. 333 kcal
Szaszłyki z ziemniaków (4 porcje)Bulion warzywny, 1 łyżka
Sos cygański, 1
musztarda, 1 łyżka
olej, 1 łyżka
młode ziemniaki, 8 małych
cukinia, 1 mała
kiełbasa śląska, 3 (300 g)
sól
Bulion połączyć z musztardą i olejem. Ziemniaki ugotować. Cukinie pokroić na 8 plastrów, blanszować 2 minuty w lekko posolonej wodzie. Kiełbasę pokroić na 16 kawałków. Na szpadki nadziewać na przemian kiełbasę, ziemniaki i cukinię. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie, smarować glazurą. Podawać z Sosem cygańskim przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.
Czas przygotowania: 20 minut.
Czas pieczenia: 10 minut
Wartość energetyczna: 1 porcja ok. 299 kcal
Sałatki dodatki:Barwy Italii (4 porcje)Sos sałatkowy włoski, 1 olej, 3 łyżki
pomidory, 4 sztuki
mała cukinia, 1 sztuka
ser mozzarella, 200 g
listki bazylii
Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Pomidory, cukinię i ser pokroić w plastry. Układać na półmisku: pomidor, 3 plastry cukini i ser. Polać przygotowanym sosem sałatkowym. Udekorować listkami bazylii.
Wartość energetyczna:1 porcja ok. 248 kcal
Sałata z sosem z awokado (4 porcje)Ziarenka Smaku, 1 łyżeczka
mały jogurt naturalny, 1
curry, 1 łyżeczka
filety z kurczaka, 2
olej, 2 łyżki
sałata głowiasta, 1
papryka żółta, 1
małe pomidory, 4
cebula, 1
awokado, 1
serek homogenizowany, 1
sól
papryka ostra
Jogurt połączyć z Ziarenkami Smaku i curry. Filety pokroić w paski i połączyć z jogurtem, pozostawić na 0,5 godziny. Następnie osączyć z marynaty. Usmażyć. Sałatę porwać na mniejsze części, paprykę pokroić w paski, pomidory obrać ze skórki i pokroić w ósemki, cebulę obrać i pokroić w talarki. Warzywa połączyć. Na wierzchu ułożyć ciepłe mięso. Połączyć z sosem.
Sos: Awokado obrać, pokroić, połączyć z serem, zmiksować. Doprawić papryką i solą.
Czas przygotowania: 20 minut.
Czas oczekiwania 30 minut.
Wartość energetyczna: 1 porcja ok. 333 kcal
Dip jabłkowy (1 porcja)Majonez dekoracyjny, 2-3 łyżki
jabłko, 1
cebula, 1
ogórki konserwowe, 2-3
posiekany szczypior, 1 łyżka
sól
pieprz
Jabłko i cebulę obrać. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę i ogórki drobno pokroić. Składniki sosu połączyć z Majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 10 minut.
Wartość energetyczna: 1 porcja ok. 435 kcal
Filety w pomarańczowej marynacie (4 porcje)filety z kurczaka, 4
Przyprawa do zup, sosów, sałatek
sok, 1 pomarańcza
cukier, 1 łyżka
ząbek czosnku, 1
curry
sól
pieprz
majeranek
Połączyć składniki marynaty. Filety pokroić na 8 pasków. Posmarować marynatą i pozostawić na 12 godzin w lodówce, od czasu do czasu przewrócić. Mięso wyjąć z marynaty. Piec na rozgrzanym ruszcie posmarowanym olejem przez 10-15 minut. Podawać z dipem musztardowym.
Czas przygotowania: 10 minut.
Czas oczekiwania: 12 godzin.
Czas pieczenia: 10-15 minut.
Wartość energetyczna: 1 porcja ok. 169 kcal
Sos curry (1 porcja)Bulion warzywny, 1 łyżka
cebula, 1
oliwa z oliwek, 2 łyżki
śmietana 30%, 1/2 szkl.
mąka ziemniaczana, 1/2 łyżeczki
curry
imbir
papryka ostra
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać curry, zasmażyć. Podlać 1 szkl. wody i śmietaną. Dusić10-15 minut. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Doprawić imbirem i papryką.
Czas przygotowania: 10 minut.
Czas oczekiwania: 10-15 minut