Lewandów Park - Niezależne Forum Mieszkańców Osiedla

Forum Osiedli Lewandów Park -- Osiedla budowane przez J.W. Construction Holding S.A. -- Warszawa - Białołęka
Teraz jest So kwi 20, 2024 15:21

Strefa czasowa: UTC




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz kwi 10, 2014 11:41 
Offline
Papla
Papla

Dołączył(a): Pn lis 12, 2012 19:13
Posty: 6
Osiedle: LEW 2
Zaczerpnięte z serwisu Winiary :)

Szaszłyki z sera (4 porcje)
Jarzynka, (do smaku)
pieczarki, 8 małych
ser żółty, 250 g
szynka, 8 plastrów (250 g)
papryka czerwona, 1/2
oliwa do posmarowania szpadek
Pieczarki oprószyć delikatnie Jarzynką. Ser pokroić w grubą kostkę (8 szt.), każdy kawałek sera zawinąć w plaster szynki. Paprykę również pokroić na 8 kawałków. Na posmarowane szpadki nadziewać kolejno: ser, pieczarkę i paprykę. Piec na rozgrzanym ruszcie 8-10 minut. Podawać z sosem jogurtowym lub majonezowym.
Czas przygotowania: 15 minut.
Czas pieczenia 8-10 minut.
Wartość energetyczna: 1 porcja ok. 333 kcal

Szaszłyki z ziemniaków (4 porcje)
Bulion warzywny, 1 łyżka
Sos cygański, 1
musztarda, 1 łyżka
olej, 1 łyżka
młode ziemniaki, 8 małych
cukinia, 1 mała
kiełbasa śląska, 3 (300 g)
sól
Bulion połączyć z musztardą i olejem. Ziemniaki ugotować. Cukinie pokroić na 8 plastrów, blanszować 2 minuty w lekko posolonej wodzie. Kiełbasę pokroić na 16 kawałków. Na szpadki nadziewać na przemian kiełbasę, ziemniaki i cukinię. Ułożyć na rozgrzanym ruszcie, smarować glazurą. Podawać z Sosem cygańskim przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.
Czas przygotowania: 20 minut.
Czas pieczenia: 10 minut
Wartość energetyczna: 1 porcja ok. 299 kcal

Sałatki dodatki:

Barwy Italii (4 porcje)Sos sałatkowy włoski, 1
olej, 3 łyżki
pomidory, 4 sztuki
mała cukinia, 1 sztuka
ser mozzarella, 200 g
listki bazylii
Sos sałatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Pomidory, cukinię i ser pokroić w plastry. Układać na półmisku: pomidor, 3 plastry cukini i ser. Polać przygotowanym sosem sałatkowym. Udekorować listkami bazylii.
Wartość energetyczna:1 porcja ok. 248 kcal

Sałata z sosem z awokado (4 porcje)
Ziarenka Smaku, 1 łyżeczka
mały jogurt naturalny, 1
curry, 1 łyżeczka
filety z kurczaka, 2
olej, 2 łyżki
sałata głowiasta, 1
papryka żółta, 1
małe pomidory, 4
cebula, 1
awokado, 1
serek homogenizowany, 1
sól
papryka ostra
Jogurt połączyć z Ziarenkami Smaku i curry. Filety pokroić w paski i połączyć z jogurtem, pozostawić na 0,5 godziny. Następnie osączyć z marynaty. Usmażyć. Sałatę porwać na mniejsze części, paprykę pokroić w paski, pomidory obrać ze skórki i pokroić w ósemki, cebulę obrać i pokroić w talarki. Warzywa połączyć. Na wierzchu ułożyć ciepłe mięso. Połączyć z sosem.
Sos: Awokado obrać, pokroić, połączyć z serem, zmiksować. Doprawić papryką i solą.
Czas przygotowania: 20 minut.
Czas oczekiwania 30 minut.
Wartość energetyczna: 1 porcja ok. 333 kcal

Dip jabłkowy (1 porcja)
Majonez dekoracyjny, 2-3 łyżki
jabłko, 1
cebula, 1
ogórki konserwowe, 2-3
posiekany szczypior, 1 łyżka
sól
pieprz
Jabłko i cebulę obrać. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę i ogórki drobno pokroić. Składniki sosu połączyć z Majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 10 minut.
Wartość energetyczna: 1 porcja ok. 435 kcal

Filety w pomarańczowej marynacie (4 porcje)
filety z kurczaka, 4
Przyprawa do zup, sosów, sałatek
sok, 1 pomarańcza
cukier, 1 łyżka
ząbek czosnku, 1
curry
sól
pieprz
majeranek
Połączyć składniki marynaty. Filety pokroić na 8 pasków. Posmarować marynatą i pozostawić na 12 godzin w lodówce, od czasu do czasu przewrócić. Mięso wyjąć z marynaty. Piec na rozgrzanym ruszcie posmarowanym olejem przez 10-15 minut. Podawać z dipem musztardowym.
Czas przygotowania: 10 minut.
Czas oczekiwania: 12 godzin.
Czas pieczenia: 10-15 minut.
Wartość energetyczna: 1 porcja ok. 169 kcal

Sos curry (1 porcja)
Bulion warzywny, 1 łyżka
cebula, 1
oliwa z oliwek, 2 łyżki
śmietana 30%, 1/2 szkl.
mąka ziemniaczana, 1/2 łyżeczki
curry
imbir
papryka ostra
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać curry, zasmażyć. Podlać 1 szkl. wody i śmietaną. Dusić10-15 minut. Zagęścić mąką ziemniaczaną. Doprawić imbirem i papryką.
Czas przygotowania: 10 minut.
Czas oczekiwania: 10-15 minut


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 10, 2014 11:41 


Góra
  
 
PostNapisane: So kwi 18, 2015 14:50 
Offline
Młoda Papla
Młoda Papla

Dołączył(a): So kwi 18, 2015 14:39
Posty: 2
Osiedle: LEW 1
najlepsza z grila jest karkóweczka , kieŁbaska i rybka - szybko, bez eksperymentowania i strachu , że coś nie wyjdzie :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: So kwi 18, 2015 15:15 
Offline
Młoda Papla
Młoda Papla

Dołączył(a): N lis 24, 2013 12:15
Posty: 3
Osiedle: LEW 2
Marynata do wieprzowiny 'na otro' ;) :

1 łyżeczka pieprzu cayenne
3-4 ząbki czosnku
3/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

soli nie daję, bo nacieram mięso solą przed włożeniem do marynaty.

Marynata ta jest dość aromatyczna, więc wystarczy potrzymać w niej mięso kilka godzin, ale amatorom wyrazistego smaku polecam marynować całą noc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr lis 23, 2016 09:37 
Ja także nietypowo jak na kobietę - tylko Karkówka :)


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2016 09:37 


Góra
  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

cron
To forum działa w systemie phorum.pl
Masz pomysł na forum? Załóż forum za darmo!
Forum narusza regulamin? Powiadom nas o tym!
Powered by Active24, phpBB © phpBB Group
Tłumaczenie phpBB3.PL